Sade Adu (Ibadan, Nigeria, 16 januari 1959) is het pseudoniem van de Britse zangeres Helen Folesade Adu. Samen met Paul Spencer Denman, Andrew Hale en Stuart Matthewman vormt zij de band Sade.

De naam wordt uitgesproken als 'sjaadee'.

Sade is geboren in Ibadan (Nigeria) als dochter van een Nigeriaanse vader en een Engelse moeder. Als haar ouders uit elkaar gaan verhuist ze op haar vierde met haar moeder en oudere broer Banji naar Colchester in Engeland.

Sade is onder andere geïnteresseerd in mode, vandaar dat ze in 1977 een driejarige studie aan de Londense kunstacademie St. Martin's begint. Tussen de bedrijven door zingt ze in de door bassist/gitarist Ray St. John opgerichte latin/soulband Arriva. Het nummer Diamond Life (de oorspronkelijke titel van Smooth Operator) is van zijn hand. Als Arriva in 1980 ter ziele gaat wordt er een nieuwe band opgericht: Pride. Sade, die inmiddels haar eigen boetiek heeft geopend en ook actief is als fotomodel, vormt het achtergrondkoortje met Barbara Dickinson; Nick Moxom is de leadzanger.

Ondertussen heeft Sade de kunst van het songschrijven ontdekt en ze richt met Pride-leden Paul Spencer-Denman (bas), Stuart Matthewman (gitaar/sax) en Paul Anthony Cook (drums) een eigen band op die haar naam draagt.

In december 1982 debuteert Sade in de hoofdstedelijke jazzclub Ronnie Scott's en krijgt al snel meer aandacht van de pers dan het zieltogende Pride. Later komt toetsenist Andrew Hale erbij.

In 1983 tekent Sade een solocontract bij Portrait (in 1986 overgenomen door Epic), dit tot grote ergernis van Paul Cooke die vlak voor de release van debuutsingle Your Love Is King (februari 1984) uit de band wordt gezet. Omdat er nog geen nieuwe drummer is gevonden keert hij nog even terug om de single te promoten. Na een BBC-sessie met Blair Cunningham (voorheen in de Britfunkformatie Haircut 100) wordt Paul Cooke vervangen door Dave Early ("He's never early"); percussionist Martin Ditcham en trompettisten Terry Bailey en Gordon Matthewman bieden verdere versterking bij live-optredens.

In juli verschijnen het album Diamond Life en de tweede single When Am I Gonna Make A Living. Het is echter de derde single, Smooth Operator, die voor de doorbraak zorgt. Bij live-optredens wordt dit nummer gekoppeld aan de instrumentals Snakebite en Redeye.

 

Sade

He's laughing with another girl
And playing with another heart
Placing high stakes, making hearts ache
He's loved in seven languages
Jewel box life diamond nights and ruby lights, high in the sky
Heaven help him, when he falls
Diamond life, lover boy
He move in space with minimum waste and maximum joy
City lights and business nights
When you require streetcar desire for higher heights
No place for beginners or sensitive hearts
When sentiment is left to chance
No place to be ending but somewhere to start
No need to ask
He's a smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator
Coast to coast, LA to Chicago, western male
Across the north and south
, to Key Largo, love for sale
Face to face, each classic case
We shadow box and double cross
Yet need the chase
A license to love, insurance to hold
Melts all your memories and change into gold
His eyes are like angels but his heart is cold
No need to ask
He's a smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator
Coast to coast, LA to Chicago, western male
Across the north and south, to Key Largo, love for sale
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator
Smooth operator, smooth operator

 

Songtekst

Wij zijn op zoek naar mannen! Natuurlijk zijn vrouwen ook welkom!

POPKOOR “NO EXCEPTION”