Alton Glenn Miller (Clarinda (Iowa), 1 maart 1904 – ongeval boven Het Kanaal, 15 december 1944) was een Amerikaanse jazztrombonist, bigbandleider en arrangeur toen de swing populair was.

Miller werd beroepsmusicus tijdens de jaren twintig en speelde onder meer bij de orkesten van Ben Pollack, Red Nicholls en Smith Ballew. In 1933 werd hij muzikaal leider en arrangeur van het Dorsey Brothers orkest dat hij, moe van de vele ruzies tussen de broers, in 1934 verliet. Voor Ray Noble, een bekende Engelse orkestleider die zijn carrière in de VS voortzette, stelde hij een orkest samen dat enige tijd zeer populair was. Inmiddels overtuigd van zijn kwaliteiten als leider, organisator en arrangeur wilde Miller een eigen band. Eind 1936 verliet hij Noble, freelancete als arrangeur (o.a. voor Bob Crosby en Glen Gray's Casa Loma Orchestra) en richtte in 1937 zijn eigen orkest op, met in de gelederen een aantal bekende musici (o.a. Charlie Spivak, Irving Fazola en Sterling Bose). Doordat succes uitbleef ontbond hij de band op oudejaarsdag 1937.

Begin 1938 probeerde Miller het opnieuw, ditmaal met allemaal jonge, onbekende musici. Na een jaar van wisselend succes sloeg de band begin 1939 opeens aan. Hij realiseerde zich dat, door het benadrukken van de door hem ontdekte typische sound (gevormd door het samenspel van een klarinet en een tenor-saxofoon die de melodielijn spelen en de drie overige saxen die harmoniseren), zijn band een onmiddellijke herkenbaarheid kreeg. Door deze sound te koppelen aan een uitgekiende mix van populaire liedjes, snelle, virtuoze bigband nummers en medleys van oude en nieuwe nummers ("something old, something new, something borrowed and something blue") was Miller's band tussen 1940 en 1942 het meest populaire dansorkest van de VS.

Zijn bekendste compositie is Moonlight Serenade. Andere zeer bekende hits zijn: Chattanooga Choo Choo, Pennsylvania 6-5000, A String of Pearls, Tuxedo Junction en In the Mood. De zang werd verzorgd door onder meer Tex Beneke (tevens saxofonist), Ray Eberle, Marion Hutton, Paula Kelly en de vocal harmony-groep The Modernaires.

In 1942 nam Glenn Miller dienst bij de United States Army en werd tot kapitein benoemd. Hij werd orkestleider van de Army Air Force Band met als taak optredens te verzorgen voor de Amerikanen die overzee vochten in de geallieerde strijdkrachten.

Op 15 december 1944 zou hij van Engeland naar Parijs vliegen, maar hij kwam daar nooit aan. Officieel was het toestel in zeer slecht weer terechtgekomen en neergestort in Het Kanaal. Aangezien zijn lichaam en het wrak van het vliegtuig niet werden teruggevonden gaf zijn dood aanleiding tot speculaties.

Glenn Miller

I stand at your gate.
And the song that I sing is of moonlight.
I stand and I wait
For a touch of your hand in a june night.
The roses are sign of moonlight serenade.

The stars are all aglow.
And tonight how their light set me dreaming.
My love, do you know
That your eyes are like stars brightly beaming?
I bring you, and I sing you a moonlight serenade.

Let us trace ’til break of day
In love’s valley of dreams.
Just you and i, a summer sky,
A heavenly breeze, kiss on a tree.

So don’t let me wait
.
Come to me tenderly in a june night.
I stand at your gate
And I sing you a song in a moonlight.
A love song, my darling, a moonlight serenade

 

Songtekst

Wij zijn op zoek naar mannen! Natuurlijk zijn vrouwen ook welkom!

POPKOOR “NO EXCEPTION”